LuottokortitKulutusluottojen joukkoon kuuluu useita erityyppisiä luottomuotoja.

Erityyppiset kulutusluotot sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin ja hankintoihin. On hyvä vertailla ja miettiä omia tarpeita, ennen luoton ottamista.

Luotollinen tili

Luotollisella tilillä on sovittu yläraja, eli limiitti. Kuluttajalla on käytettävissään tämän limiitin verran luottoa ja se sopii hyvin pieniin hankintoihin silloin, kun kuluttajalla on säännölliset tulot. Tilille tulevat tulot, esimerkiksi palkka tai joissain paikoissa myös opintotuki pienentävät käytetyn luoton määrää. Etupäässä luotollisia tilejä tarjoavat pankit.

Korttiluotto ja luottokortti

Luottokortteja on tarjolla kahta laatua. Yleisluottokortit käyvät laajasti maksuvälineenä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Niillä voi maksaa myös nettikaupoissa. Useimmissa luottokorteissa on myös mahdollisuus siirtää luottoa pankkitilille, nostaa käteistä ja maksaa laskuja esimerkiksi verkkopankissa.

Erityisluottokorteiksi sanotaan niitä kortteja, joita tarjoaa joka tietty liike, liikeketju tai palveluntarjoaja. Niillä voi yleensä maksaa vain näissä tai samaan ketjuun kuuluvissa ja niiden kanssa yhteistyössä toimivissa liikkeissä.

Osamaksukauppa

Osamaksua tarjoavat esimerkiksi postimyyntiyritykset sekä jotkin verkkokaupat. Osamaksu on tavallinen maksumuoto myös auton hankinnassa. Siihen sisältyy yleisesti tietty käsiraha ja sopimuksenmukainen lyhennyssumma, joka maksetaan yleensä kuukausittain.

Osamaksukauppaan kuuluu ehtona se, että tuotteen omistusoikeus siirtyy myyjältä ostajalle vasta, kun sovittu osa hinnasta, tai hinta on kokonaisuudessaan maksettu myyjälle. Tähän asti myyjä voi pidättää oikeuden esineen takaisin ottamiseen tai omistusoikeuteen, mikäli ostaja ei kykene suorittamaan maksuja.

Pankkilaina eli velkakirjalaina

Pankkilaina sopii yleensä suuremman hankinnan luotoksi, kun ollaan ostamassa vaikkapa taloa, asuntoa tai vaikkapa remontoimassa. Lainaa maksetaan takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti, velallinen voi ilman erillistä sopimusta myös lyhentää velkaansa sovittua enemmän. Hän voi maksaa sen vaikka kokonaan pois ilman, että siitä olisi sopimuksessa erikseen mainittu.

Pankki voi vaatia lainasummalle ulkopuolisen takauksen tai pantin, jolta lainasumma voidaan tarvittaessa periä mikäli lainanottaja ei kykene sitä hoitamaan.

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä    (ääniä: 1, keskiarvo: 5,00 / 5)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista