HintaKulutusluoton hinnasta puhutaan, kun määritellään luoton kokonaiskuluja.

Luoton hinta koostuu koroista, erilaisista palveluun liittyvistä maksuista, kuten tilinhoito- ja käsittelymaksut.

Kulutusluoton kustannukset

Koska markkinoilla on hyvin monenlaisia kulutusluottoja ja niitä tarjoaa hyvin erilaisia tahoja, voivat kustannukset ja ehdot vaihdella paljonkin. Luottoa ei saa yleensä ilmaiseksi, vaan siihen liittyy aina kuluja. Vaihtoehdoista kannattaa ottaa selvää, vertailla kuluja ja miettiä mikä sopii omiin tarpeisiin parhaiten.

Luoton kustannuksiin kuuluu nimelliskorko, joka useimmiten koostuu yleisestä markkinakorosta sekä sen lisäksi asiakaskohtaisesta marginaalista. Luotossa voi olla perustamiskuluja, erilaisia käsittelykuluja ja jatkuvissa luotoissa perustamis- ja vuosimaksuja sekä osamaksutyyppisissä kulutusluotoissa myös osamaksulisiä. Luottoaika on yksi tärkeimmistä loppusumman määrittäjistä, minkä pidempi luotto ja osamaksuaika, sen kalliimmaksi se lopulta tulee.

Luottojen kustannusten vertailu

Kulutusluottoja tarjoavien yritysten tulee ilmoittaa markkinoinnissaan luoton todellinen vuosikorko. Ilmoittamisvelvollisuus sisältyy kuluttajasuojalakiin. Todellinen vuosikorko ilmoitetaan prosentteina ja minkä suurempi prosenttiluku on, niin sen kalliimpi luotto siis kuluttajalle on.

Luotontarjoajan tulee ilmoittaa myös luoton kaikki todelliset kulut, kuten käsittelymaksut, jotta kuluttaja tietää, mitä luotto lopulta tulee hänelle maksamaan. Vertailua helpottaa Kuluttajaviraston tarjoama vertailua helpottavaa lomake ”vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajatiedot” sivuilla www.kuluttajavirasto.fi.

Kertaluottojen maksaminen ja kustannukset

Kertaluotot maksetaan sopimuksen mukaan takaisin yhdessä tai useammassa erässä sovitun ajan sisällä. Kertaluotto voidaan tarjota jollekin hyödykkeelle, kuten huonekalulle jonka käteishinta on tiedossa. Kun kuluttaja maksaa osamaksulla eli luotolla, tulee hänen saada tietää kokonaishinta. Sopimuksen kesto, korko, käsirahan määrä ja muut seikat vaikuttavat kokonaishintaan. Luotollinen hinta on käteishintaa korkeampi ja kuluttajan on pystyttävä vertaamaan hintoja.

Vakuudet

Toiset luotot vaativa vakuutta, sellainen voi olla vaikkapa auto tai asunto. Vakuuksia antaessa tulee miettiä tarkkaan tilanne, jos vakuus joudutaan myymään koska luottoa ei ole pystytty maksamaan sopimuksenmukaisesti takaisin. Vakuus kuitenkin laskee luoton kustannuksia, koska se laskee luotonantajan riskiä.

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä   (ei vielä ääniä)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista