AsunnotViime aikoina on käyty kovasti keskustelua, että asuntolainan ottajalla pitäisi olla asuntoa varten omaa rahaa vähintään 10 tai 20 % vakuuksien lisäksi.

Tämän hetkinen asuntolainan vakuuksien tilanne

Tällä hetkellä vielä voi saada asuntoa varten 100 % asuntolainan, johon yleensä vaaditaan 30 % vakuuksia. Tämän vakuuden voi kattaa esimerkiksi vanhempien omistamalla asunnolla, jossa ei ole enään lainaa. Toisia vaihtoehtoja ovat mm. osakkeet, mökki, metsätila ja henkilötakaus.

Jos ei ole kokonaan 30 % vakuuksia saatavilla, niin yksi vaihtoehto on valtion takaus, jossa takaus on 85 % asti. Tällöin 15 % pitäisi löytää jokin vakuus.

Nuorille 18-30-vuotiaille on saatavilla ASP eli asuntosäästö- ja tukijärjestelmä, jossa takaus on 90 % asti. Nuoren tulee säästää ASP-tilille neljännesvuosittain 8 kertaa 150 – 3000 €, eikä niiden tarvitse olla perättäisiä. Näin minimiaika ennen kuin asuntolainan voi saada on 2 vuotta. Hyvänä puolena on ilmainen 3,8 % korkokatto.

Lisäksi pankit tarjoavat lisäpalveluna takausta koko asuntolainalle, mutta tämä on ehdottomasti kallein vaihtoehto.

Uusi tilanne asuntolainoissa

Työryhmä on esittänyt, että finanssivalvonta voisi määrätä asuntolainoihin enimmäislainan määräksi 80 % tai 90 %.

Esimerkiksi jos ensiasunnon ostaja haluaisi ostaa 120000 € yksiön pääkaupunkiseudulta, niin pankki voisi lainata enintään 96000 € (80 %) tai 108000 € (90 %). Eli ostajalla pitäisi olla omaa rahaa asuntoa varten 24000 € (80 %) tai 12000 € (90 %).

Tällöin ei vaikuttaisi, että vaikka kuinka paljon olisi vakuuksia, niin silti vaaditaan omaa rahaa asuntoa varten. Molemmat summat ovat vielä kulutusluottojen suuruudessa eli väistämättä aiheuttaa sen, että osa asunnon hinnasta saatetaan kattaa kulutusluotoilla.

Tuntuisi lisäksi siltä, että tämä säädös alkaa tiputtaan ainakin pienempien asuntojen hintoja. Toisaalta pienemmissä asunnoissa pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat olleet kovassa nousussa viime vuodet.

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä    (ääniä: 1, keskiarvo: 4,00 / 5)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista