JärjestelyAina välillä elämässä tulee vastaan tilanteita, kun kaikki ei menekään kuten on suunnitellut.

Työt voivat loppua tai omaa taloutta koettelevat ylimääräiset ja ennakoimattomat kulut. Jos rahat eivät riitäkään kulutusluoton maksamiseen, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä kulutusluoton tarjoajaan. Jos et kykene maksamaan, etkä yritä järjestellä asiaa, seuraukset voivat vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

Luotonantaja voi periä viivästyskorkoa tai irtisanoa koko luottosopimuksen ja eräännyttää koko loppusumman maksettavaksi. Osamaksukaupoissa myyjä voi myös vaatia luotolla hankittua tavaraa takaisin.

Uhkana maksuhäiriömerkintä

Maksamatta jätetty laina, kuten mikä tahansa muukin lasku, voi lopulta johtaa maksuhäiriömerkintään. Se hankaloittaa elämää monin eri tavoin. Joudut luopumaan pankki- ja luottokorteista, asunnon saanti on hankalaa, luottoja ja osamaksuja on vaikea saada, myös valtion takaama opintolaina on yksi sellainen. Se voi vaikuttaa myös työnsaantiin ja arkipäiväisiin asioihin aina vakuutuksista puhelinliittymiin.

Erilaisia mahdollisuuksia sopia asioista ajoissa

Kun otat itse yhteyttä lainan tarjoajaan, niin voit vaikuttaa siihen, että luottotietosi säilyvät puhtaina. Ellet pysty maksamaan laskua eräpäivänä, rahat ovat loppu vaikka pesukoneenkorjauksen takia ja palkkapäivä on vasta eräpäivän jälkeen, soita ja pyydä uutta maksupäivää palkkapäivälle. Jos tilanne tässä kuussa on todella tiukka, voit pyytää myös lyhennysvapaata kuukautta, jolloin maksat luotostasi vain koron.

Voit neuvotella myös uuden maksusuunnitelman, jossa sovit maksavasi siirretyn lainan erän seuraavan laskun yhteyteen, tai se jaetaan tasan lopuille maksuerille tai luottoaikaa pidennetään. Kannattaa selvittää myös kulut, paljonko lainajanan pidentäminen tulee maksamaan.

Monta kulutusluottoa, monta kuluerää

Uutta kulutusluottoa ei kannata ottaa väliaikaiseen tilanteeseen, jos pystyt neuvottelemaan luotonantajan kanssa. Uudesta lainasta tulee lisää kuluja ja mitä useampi laina sinulla on, sitä enemmän maksat näitä kuluja. Jos sinulla on jo useita pieniä luottoja, niin ota selvää, että onko ne mahdollista yhdistää ja säästää kuluissa joka kuukausi.

Silloin kun lainaa ollaan ottamassa, on syytä harkita kulutusluoton määrää tarkkaan. Yksi isompi kulutusluotto tulee pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi kuin kasa pieniä. Se helpottaa myös oman talouden suunnittelua ja kynnys neuvotella yhden luotonantajan kanssa ongelmatilanteissa on pienempi, kuin se että joudut soittamaan useisiin paikkoihin.

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä    (ääniä: 1, keskiarvo: 4,00 / 5)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista