vanhentuminenKun jokin maksu, lasku, luotto tai muu vastaava on ollut tarpeeksi pitkään maksamatta, se vanhenee.

Velallisen maksuvelvollisuus lakkaa velan vanhetessa.

Velan laadusta ja velan perijän toimenpiteistä riippuen velka vanhenee 3-20 vuodessa. Vaikka tuona aikana velkaa peritään, ulosmitataan ja velallisen elämä vaikeutuu maksuhäiriömerkinnän vuoksi, ei velallisuus kestä ikuisesti silloinkaan, kun sitä ei pysty hoitamaan lainkaan.

Erilaisilla veloilla on erilaiset vanhentumisajat

Kun kuluttaja jää velkaa yritykselle, puhutaan yksityisoikeudellisista veloista. Kaikki velat, joiden laatua ei ole erikoislainsäädännöllä säädetty ovat tällaisia. Toinen velkatyyppi on nimeltään julkisoikeudellinen velka, joiden perijäinä toimivat julkiset yhteisöt.

Mitä velan vanhentuminen käytännössä tarkoittaa?

Käytännössä velallisen maksuvelvollisuus lakkaa siihen, kun velka katsotaan vanhentuneeksi. Silloin kun kyseessä ovat niin kutsutut kuluttajasaatavat, kuten luotot tai laskut ja velallinen maksaa vanhentumisen jälkeen, on hänellä oikeus saada palautus ellei hän ole tiennyt velan vanhentumisesta. Palautukseen kuuluu myös oikeus saada siitä viivästyskorkoa. Siinäkin tapauksessa, että velka ehtii vanheta, on velkojalla mahdollisuus yhä periä saataviaan ennen vanhentumista ulosmitatusta omaisuudesta. Esimerkiksi velallisen omaisuuden pakkohuutokapasta.

Velallisella on oikeus omiin velkatietoihinsa ja neuvontaan

Velallisella on oikeus saada ilman erillistä maksua velkojalta tietoja omasta velastaan, kuten velkojen perusteista, velan kokonaissummasta sekä erittely, josta käy ilmi esimerkiksi korkojen osuus ja jossa tulevat esiin jo maksetut lyhennykset. Jos velka on vanhentunut, tulee velkojan ilmoittaa aina myös se tieto velalliselle, kuten sekin jos velkoja on ryhtynyt toimiin eli katkaissut vanhentumisen. Mahdolliset ulosottoperusteet on ilmoitettava päivättyinä. Apua ja neuvoja tarjoavat erityisesti oman kunnan talous- ja velkaneuvojat, joihin kannattaa ottaa yhteyttä. Velkaneuvojien palvelut ovat ilmaisia.

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä    (ääniä: 2, keskiarvo: 4,50 / 5)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista