maksuhäiriomerkintäKaikista maksamattomista laskuista ja luotonlyhennyksistä tulee jossain vaiheessa maksuhäiriömerkintä, jos ne jätetään maksamatta.

Luoton maksuerän maksamatta jättäminen voi eräännyttää maksettavaksi koko luoton summan. Pelkkä maksun myöhästyminen ei siis aiheuta vielä merkintää ja ottamalla yhteyttä luotontarjoajaan, ongelmat voidaan vielä välttää.

Luottohäiriömerkinnän syntyminen

Kun puhutaan yksityishenkilön maksuhäiriömerkinnästä, puhtaan merkinnän tallentamisesta luottotietorekisteriin. Tällainen merkintä voidaan tallentaa luottotietorekisteriin silloin, kun velkojen esimerkiksi luotonantajan ilmoittama maksu on myöhässä yli 60 päivää eräpäivästä. Luotonottajaan on asian tiimoilta otettu yhteyttä jo muistutuslaskujen muodossa, mahdollisesti muutenkin ennen tätä.

Kun luotonantaja on tehnyt tämän ilmoituksen, on tuomioistuin antanut velkomistuomion. Tuomiossa velallinen määrätään maksamaan velka. Kun tähän pisteeseen on edetty, ulosotto on todennut velallisen varattomaksi ja näin ollen kyvyttömäksi maksamaan velkaansa. Jos velallinen pääsee yksityishenkilön velkajärjestelyyn tai osallistuu vapaaehtoiseen velkajärjestelyyn, se merkitään myös tähän rekisteriin.

Mitä maksuhäiriömerkinnästä seuraa?

Kun ihmiselle hoitamattomien laskujen ja luottojen kautta tulee maksuhäiriömerkintä, vaikeuttaa se elämää monilla eri tavoilla. Pankki ottaa luotto- ja pankkikortit pois, käyttöön jää vain luototon automaattikortti. Luotonsaanti vaikeutuu, pankit eivät yleensä myönnä lainoja, eivät yleensä edes valtion takaamaa opintolainaa.

Osamaksukauppoja ei yleensä pysty tekemään. Myös matkapuhelinliittymää ja vakuutuksia on vaikea saada. Silloinkin kun niitä saa, niihin liittyy usein ennakkomaksuja ja vakuuksia. Asuntoakin hakiessa luottotiedot tarkistetaan nykyään poikkeuksetta. Työnsaannissa merkinnällä voi olla vaikutusta ainakin silloin, kun kyseessä on taloudellista vastuuta sisältävä työ.

Luottotietorekisterin toiminta

Luottotietorekisteriä ylläpitää muun muassa Asiakastieto Oy. Luottotietoyhtiö lähettää automaattisesti velalliselle kirjeen ensimmäisestä merkinnästä. Tämän jälkeen velallisella on oikeus pyytää vuosittain maksutonta otetta omista merkinnöistään.

Maksuhäiriömerkintä näkyy rekisterissä 2-3 vuotta ja jokainen uusi talletus pidetään aikaa. Kun velka hoidetaan pois, aika vastaavasti lyhenee kahteen vuoteen. Velallinen voi pyytää rekisteriin tietoa erityisistä syistä, jotka ovat merkintään johtaneet, esimerkiksi takausvastuu.

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä    (ääniä: 1, keskiarvo: 4,00 / 5)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista