HalpaKulutusluottoja ja niiden tarjoajia on markkinoilla iso määrä.

Lainaa tarjoavat niin kotimaiset pankit, ulkomaiset rahoitusyhtiöt kuin erilaiset pikaluottoyhtiötkin.

Kulutusluottojen todelliset kustannukset vaihtelevat suuresti ja vertailu kannattaa. Erot eri luottojen ja luotontarjoajien välillä voivat vaihdella jopa satoja euroja.

Kulutusluottojen hinnat ja todellinen vuosikorko

Kulutusluottojen todellisia kustannuksia on tutkinut ja vertaillut Suomen Rahatieto Taloussanomien tilauksesta. Vertailussa on selvitetty erilaisten luottojen todellinen vuosikorko. Tähän laskelmaan sisältyvät siis kaikki kustannukset eli luoton viitekorko, marginaali, nostokulut ja laskutuslisät. Kokonaiskustannukset on laskettu samalle viitekorolle.

Halvin ja kallein kulutusluotto

Viime joulukuussa edullisinta lainaa tarjosi Helsingin OP ja kalleinta Suurpohjan Osuuspankki. Vertailussa käytettiin mallina kolmen vuoden vakuudellista luottoa, jonka summa oli 8500 euroa.

Helsingin OP tarjosi tätä kulutusluottoa 4,09 prosentin todellisella vuosikorolla ja Suurpohjan OP vastaavasti 6,71 prosentin todellisella vuosikorolla. Helsingin OP:n luoton loppusumma oli 9100 euron paikkeilla kun Suurpohjan vastaava hinta nousi 9500 euroon. Tampereen alueella edullisinta luottoa tarjosi Hypo, todellisella vuosikorolla 4,26 prosenttia.

Lopulta kaikkein edullisin kulutusluotto myös pääkaupunkiseudulla löytyi Hyposta, mutta vain muutaman euron edullisemmin kuin Helsingin Osuuspankista.

Koroista ja marginaaleista

Keskimäärin vertailussa todellinen vuosikorko oli 5,50 prosenttia, nousua edellisvuoden tasosta on tullut 0,73 prosenttia. Viimevuoden lopulla pankit nostivat marginaalejaan vaikka yleinen korkotaso oli laskussa. Marginaalien tarkastuksia tehdään vuosittain ja ne vaihtelevat vertailussa pankeittain 1,50-3,00 prosenttia eli melko paljon. Tarjolla oli myös enemmän lyhyeen markkinakorkoon sidottuja luottoja kuin aiemmin.

Vakuudettomien kulutusluottojen korot ja marginaalit

Vastaavien vakuudettomien kulutusluottojen todellinen vuosikorko vaihteli 8,09 ja 10,83 prosentin välillä. Keskimäärin niissä todellinen vuosikorko oli siis 9,61 prosenttia. Marginaalit vakuudettomissa luotoissa olivat korkeammat, 5,00- 7,00 prosentin välillä. Vakuudettomia kulutusluottoja ei kaikista pankeista edes myönnetä, pankit toimivat varovaisemmin koko luottorintamalla kiristäen vakuusvaatimuksia myös vakuudellisissa luotoissa.

Lähde: Taloussanomat

Pisteytä artikkeli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä    (ääniä: 1, keskiarvo: 4,00 / 5)
Ladataan...

Kommentoi, arvostele tai kerro kokemuksista